Taula rodona:

Quan comença a baixar el teló i l’edat ens retira del escenaris

Divendres 13 d’abril de 9:30 a 11:30

Lloc: Adoberia Bella

Què passa quan, després d’una llarga carrera artística, el cos ja no ens dóna el mateix rendiment?

Com podem adaptar la nostra activitat creativa i artística al pas dels anys?

Com és la jubilació en el nostre sector?

Per respondre aquestes i altres preguntes hem preparat aquesta taula rodona amb diferents membres d’associacions professionals -dansa, circ, actors i directors, teatre tots públics- i membres d’algunes companyies que es comencen a plantejar la recta final de la seva carrera.

Amb la participació de:

Cèsar Compte. APDC (Associació de Professionals de La Dansa de Catalunya)

S’incorpora a l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya el 2012. Màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i Humanitats per la UOC, Compte ha estat gerent del Consorci Teatre Bartrina, i de 2007 a 2011 ha estat director gerent del Consorci del Teatre Fortuny – Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER).

Parlarà de la TAD (Taula de Transició d’Artistes de la Dansa), una plataforma que uneix diferents professionals del món de la dansa amb la voluntat de millorar les situacions en què es troben aquestes durant la seva trajectòria professional, i una vegada que aquesta varia i transita cap a una nova etapa. La plataforma va néixer el 2014 a partir de l’execució de les jornades “Recursos socials i professionals per al sector”, organitzat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya. Des de 2015 els integrants de la taula s’han reunit periòdicament i s’han realitzat unes segones jornades el 2016, “El benestar professional de la dansa”.

La missió de la TAD és procurar pels artistes de la dansa en els seus diferents etapes professionals: la formativa, la del desenvolupament professional i sobretot la de transició dels escenaris a un altre treball, professió i manera de vida. La TAD proposa conscienciar als ballarins/es des de joves així com el seu entorn familiar, per poder redirigir, si és necessari, les limitacions que puguin sorgir durant la seva carrera i aprofitar l’experiència i coneixement per reforçar les etapes posteriors i reorientar-se o reciclar-se.


Serena Vione. APCC (Associació de Professionals del Circ de Catalunya)

Nascuda en una família de gimnastes, la seva formació, primer esportiva i després artística comença als 7 anys i segueix fins al dia d’avui.

Després d’una llarga carrera esportiva a Itàlia decideix ensenyar a joves atletes.

Al 2002, descobreix el circ durant la carrera universitària. Es forma en tècniques aèries, mans a mans, verticals i improvisació teatral en prestigioses escoles d’Itàlia i de l’Estat Espanyol; col·labora amb diverses companyies de circ i esdeveniments i continua la seva tasca pedagògica en diverses escoles de circ i gimnasos.

Des de l’any 2005 que arriba a Catalunya,  fins a l’actualitat ha participat en molts projectes de circ des de la vessant de la creació, la pedagogia o la gestió.


Andrea Leuva. AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya)

L’Andrea Leuva és advocada laboralista de l’entitat, tractarà totes aquelles qüestions jurídiques que puguin sorgir al voltant de la transició professional.

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) és l’associació sindical que aglutina actors, actrius, directors, directores i ajudants de direcció que desenvolupen la seva activitat a Catalunya. Entre els principals objectius de l’AADPC, en tant que entitat sindical, es troben la defensa dels drets dels esmentats treballadors i treballadores de les Arts Escèniques i En Viu i  la consecució de millores professionals, culturals i de reconeixement públic en el sector.


Bertu Albà.  L’Estaquirot Teatre, companyia associada a la TTP  (Associació Teatre Tots Públics)

Companyia fundada l´any 1973, que es dedica prioritàriament als espectacles dirigits a públic familiar, en els que es barregen la comicitat i l’expressivitat que ofereix el llenguatge d’actors amb la màgia i l’espontaneïtat del llenguatge dels titelles, establint sempre una relació titella – actor que dóna força i ritme a l’acció, característiques que fan que els espectadors quedin immediatament captivats per les històries que proposa la companyia.

Més de 10.000 actuacions realitzades amb 41 muntatges diferents.

Actualment és una de les companyies en actiu més antigues de Catalunya, i al llarg d’aquests 45 anys, i sempre la seva manera d’entendre l’ofici ha estat creant espectacles, construint titelles al taller i fent bolos.

 

Organitza

TTP (Associació Teatre tots Públics), APCC (Associació de Professionals del Circ de Catalunya), APDC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya) i La Mostra d’Igualada. Fira de Teatre infantil i juvenil.