Història

La Mostra d’Igualada té 29 anys d’història i se celebra anualment, pels volts de Setmana Santa i durant quatre dies, a la capital de la comarca de l’Anoia (Barcelona). És l’espai on tradicionalment les companyies professionals de teatre infantil de Catalunya presenten les seves noves produccions. Des del seu inici s’hi han estrenat més de 2.000 espectacles i s’hi ha vist néixer i créixer les millors companyies del sector.

El recorregut per la seva història suposa el reconeixement a moltes persones que, amb la seva passió i implicació, han fet possible una edició rere l’altra. Entre elles, una valuosa xarxa de voluntaris.

 

  • Primera etapa: 1990-1995

La primera Mostra de teatre neix a Igualada el 1990, impulsada pel Moviment Rialles de Catalunya (delegació funcional d’Òmnium Cultural) i amb direcció artística de Pere Fontanet. Tret de les edicions del 1991 i 1992, celebrades a Terrassa i Sabadell, la majoria tenen lloc a Igualada.

 

  • Segona etapa: 1996-2005

Amb la creació de la Fundació Xarxa (l’any 1995), La Mostra passa a ser guiada des del 1996 per aquesta associació i amb direcció artística d’Agustí Coll.

Paral·lelament, des del mateix 1996 Rialles continua la celebració de La Mostra a Cerdanyola del Vallès (tot i que el 2005 es du a terme a Sabadell). Fins al 2003 la gestiona l’equip de Rialles, mentre que el 2004 i 2005 la direcció va a càrrec d’Isidro Rodríguez.

L’objectiu d’aquestes dues entitats és proveir els seus voluntaris –que programen espectacles infantils a més de 90 ciutats catalanes– de produccions adequades per apropar el millor de les arts escèniques als infants de Catalunya.

 

  • Tercera etapa: 2006-actualitat

A partir de l’any 2006 s’obre una nova etapa. Per voluntat de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICIC), amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el compromís de la Fundació Xarxa i l’Agrupació Rialles, les dues fires de teatre infantil de Catalunya (Igualada i Cerdanyola del Vallès) s’unifiquen en una de sola a Igualada.

Si bé el nom continua sent el mateix que des de la seva creació, a partir d’ara ja és ‘La Mostra d’Igualada’ i porta un subtítol que ajuda a definir-la: ‘Fira de teatre infantil i juvenil’. L’objectiu bàsic d’aquesta fusió és, a més de continuar dotant de programació els municipis de Catalunya, intentar obrir mercat de les companyies catalanes tant a la resta de l’Estat com internacionalment.

2006-2007

L’organització de La Mostra incorpora la direcció artística de la companyia Vol-Ras (Joan Faneca i Joan Segalés) amb direcció general de La Xarxa i Ramon Llimós al capdavant. A més, compta amb el suport d’Agustí Coll (La Xarxa) i Eulàlia Ribera (Rialles) com adjunts de direcció.

L’any 2007 Vol-Ras manté la direcció artística i, per primera vegada, La Mostra té un gerent: Pau Llacuna.

2008-2014

Del 2008 al 2014 la fira viu una nova etapa amb la configuració d’un equip de treball estable amb Òscar Rodríguez i Òscar Balcells a la direcció artística i la gerència, respectivament.

2015-actualitat

L’any 2015 La Mostra d’Igualada esdevé Mercat estratègic de la Generalitat de Catalunya com a eina d’articulació del teatre infantil i juvenil i es renova l’estructura. Del 2015 al 2017 Pep Farrés n’és el director artístic i Sílvia Lorente la directora executiva, a partir del 2018 la direcció executiva recau en Òscar Balcells i Pol Gil Marimon.